Effects of water quality and management on bottled water consumption
DOI:
https://doi.org/10.37135/unach.ns.001.03.02Keywords:
Bottled, drinkin, quality, management, waterAbstract
Some authors have reported the effects of demographic, socio-economic and water quality factors on drinking water consumption. Some studies report bottled water consumption from a public health and ecological perspective. This research shows the correlations between drinking water quality and management, and its effect on bottled water consumption, in 11 cities. The Ingecap Index quantifies the water quality and water management referring to standards of: colour, turbidity, pH, residual chloride, total coliforms and total dissolved solids (TDS). The public water quality is also assessed by organoleptic characteristics such as: smell, colour, taste and soil presence. We evaluated the results through descriptive statistical methodology by using variance assessment, ukey comparison test, linear tendency and determination coefficient (R²). This research confirms the incidence of water quality on public drinking water consumption rates, with differences between economic and social levels. The consumption of bottled water is another effect of distrust in public drinking water quality. The users consume different amounts of bottled water according to their budget limitations. A significant statistical correlation was found between user’s sensory perceptions and the Ingecap Index of management and drinking water quality. Ingecap suggests to be an easy, cheap and fast tool to assess water management as well as drinking water quality that contributes to make immediate improvements.
Downloads
References
- Arellano, A., Bayas, A., Meneses, A. & Castillo, T. (2018a). Los consumos y las dotaciones de agua potable en poblaciones ecuatorianas con menos de 150 000 habitantes. NovaSinergia, 1(1), 23–32.
- Arellano, A., González, J. & Gavilanes, A. (2012). Método de Caracterización Urbanística y SocioEconómica para Poblaciones menores que 150.000 habitantes. Riobamba.
- Barreno, K. (2015). Determinar la influencia de la situación socioeconómica, algunos factores meteorológicos y la calidad del agua, en el consumo de agua potable de la parroquia urbana del cantón La Joya de los Sachas perteneciente a la provincia de Orellana. Universidad Nacional de Chimborazo.
- Cáceres, E. & Rubio, V. (2015). Efectos de los factores Socioeconómicos, climatológicos y de calidad del agua, que inciden en el consumo de agua potable, caso de estudio parroquias urbanas La Matriz y el Rosario del cantón Guano. Universidad Nacional de Chimborazo.
- Carrillo, A. & Quintero, H. (2013). Indicadores de cantidad y calidad del agua consumida en la ciudad de Riobamba. Universidad Nacional de Chimborazo.
- Doria, M. (2006). Bottled water versus tap water: Understanding consumer’s preferences. Journal of Water and Health, 4(2), 271–276. doi.org/10.2166/wh.2006.008
- Hernández Sampieri, R., Fernández Collado, C. & Baptista Lucio, P. (2006). Metodología de la investigación (Cuarta). México: McGraw-Hill.
- INEC. (2016). Medición de los indicadores ODS de Agua, Saneamiento e Higiene (ASH) en el Ecuador. Recuperado de: http://www.ecuadorencifras.gob.ec/documentos/web-inec/EMPLEO/2017/Indicadores ODS Agua, Saneamiento e Higiene/Presentacion_Agua_2017_05.pdf
- INEC, I. E. de E. y C. (2010). Censo de poblacion y vivienda.
- Instituto Ecuatoriano de Normalización INEN. (2011). Recuperado de: Norma-INEN-agua-potable_1108.pdf. Quito-Ecuador.
- Lindao, V. (2018). Incidencia de la calidad de agua potable en el consumo diario residencial en poblaciones menores a 150.000 habitantes. Universidad
- Nacional de Chimborazo. Recuperado de: http://dspace.unach.edu.ec/handle/51000/5097
- Montenegro, D. & Tapia, Y. (2014). Indicadores de cantidad y calidad del agua consumida en la ciudad de Macas. Universidad Nacional de Chimborazo.
- Morillo, P. & Luna, M. (2013). Determinación de indacadores de cantidad y calidad del agua consumida en la ciudad de Ventanas. Universidad Nacional de Chimborazo.
- Morote Seguido, Á. F. (2017). Factores que inciden en el consumo de agua doméstico. Estudio a partir de un análisis bibliométrico. Estudios Geográficos, 78(282), 257. doi.org/10.3989/estgeogr.201709
- Noriega, D. (2015). Estudio del consumo de agua potable y de los principales factores que afectan la utilización del agua en el cantón Chambo, para optimizar el uso del recurso. Universidad Nacional de Chimborazo.
- OMS. (2002). Guía para la vigilancia y control de la calidad del agua para consumo humano. Organización Mundial de La Salud, 353. doi.org/10.4172/2157-7145.S2-005
- Patiño, J. & Pino, F. (2014). Estudio del consumo de agua potable y de los principales factores que afectan la utilización del agua en el cantón Guaranda, para optimizar el uso del recurso. Universidad Nacional de Chimborazo.
- Rufener, S., Mäusezahl, D., Mosler, H. J. & Weingartner, R. (2010). Quality of drinking-water at source and point-of consumption-Drinking cup as a high potential recontamination risk: A field study in Bolivia. Journal of Health, Population and Nutrition, 28(1), 34–41. doi.org/10.3329/jhpn.v28i1.4521
- Sagñay, L. & Carguachi, E. (2015). Análisis comparativo entre las características socioeconómicas, climatológicas y el gasto de agua potable de las parroquias Guamote y Columbe. Universidad Nacional de Chimborazo.
- Torres, P., Cruz, C. & Patiño, P. (2009). Índices de calidad de agua en fuentes superficiales utilizadas en la producción de agua para consumo humano. Una revisión crítica. Revista Ingenierías 8(15), 79–94.